VOIP (Voice over IP) ve Bulut Santral (Cloud PBX) kavramları artık daha sık duymaya başlıyoruz. Geleneksel santraller artık yerini daha akıllı yazılım temelli IP Santrallere bırakıyor, tüm teknolojiler olduğu gibi bir süre öncesinde kadar bir donanım yada ofisimizde, kurumumuz işlettiğimiz IP Santraller artık buluta taşındı. Yani artık ofisimizde değil bir verimerkezinde barındırılıyor ve biz ona uzaktan bağlanıyoruz.
Bir süre kendi ofisimizde konumlandırdığımız Asterisk tabanlı Elastix IP santrali hevesimizi aldıktan sonra verimerkezine taşıdık, biraz daha zaman harcadıktan sonra neden işletmekle uğraşıyoruzki deyip Verimor‘un sağladığı bulut santral ve voip hizmetlerini kullanmaya başladık.
İşletme derdi olmadan, güvenlik önlemleri ve güncelleştirmeleri otomatik yapılan, hatta API erişimi ile verimliliği artırıcı bir çok uygulamayı geliştirmek mümkün oldu.
Bulut Santral ve VOIP sistemlerinin avantajları
- PSTN yada Dış Hatlarımızı dilersek Bakır kablo bağımlılığından kurtarabiliriz. Internet olan her yer bir Soft Phone uygulaması ile sabit telefon olabilir.
- Alınan hizmetin kapsamına göre telefonunuz genelde meşgul çalmak aynı anda 3 arama yapmak için 3 dış hat tahsisi yapmamıza gere kalmaz.
- Dahili hatları, telefon karşılama ve çalma stratejilerini kontrol paneli üzerinden kendimiz belirleyebiliriz. Karşılama mesajları (IVR) dahil.
- Cep telefonların kurulan softphone uygulamaları ile dahili hatlar hep yanımızda taşınabilir.
- Arama kayıtları ve Ses Kayıtları sayesinde görüşmelerin ayrıntılı kayıtları tutulabilir.
- CRM entegrasyonları ile verimlilik artırıcı uygulamalar yapılabilir. (Müşteri tanıma v.b. uygulamalar.)
- Dağınık ofisler kendi aralarında dahili hatlar üzerinden ücretsiz görüşme yapar, hatta bazı durumlarda aynı operatör üzerindeki VOIP hatlar kendi aralarında ücretsiz görüşür.
Bulut Santral ve VOIP sistemlerinin dezavantajları (Az da olsa dezavantajlarını objektif değerlendirme açısından belirtmekte fayda var)
- Internet bağlantınız ve/veya network altyapını normalden kötüyse VOIP üzerinden yapılan görüşmelerde yankılanma (gecikmeden kaynaklı) ve kesilmeler olabilir.
- Internet bağlantısının tamamen kesilmesi durumunda sisteme erişim mümkün olmayabilir. (Bu tip durumlar için akıllı yönlendirme kurguları yaparak cep telefonlarına yada farklı telefonlara yönlendirme yapmak mümkündür.)
- Trunk (Dış Hat) erişim bilgilerimizi yada dahili hat bilgilerimizi (kullanıcı adı ve şifre) edinen kişiler bu hat üzerinden görüşme başlatabilir yada görüşmeleri yanıtlayabilir. Bu durum eposta şifremizi yada evinizin anahtarını kötü niyetli bir kişiye vermekle eş değer bir durum tabiki.