Prestashop eticaret projelerini hayata geçirirken kullandığım uygulamalardan bir tanesi. Bazı durumlarda prestashop ile farklı uygulamaların haberleşmesi gerekebiliyor.
- Pazaryeri entegrasyon uygulamaları.
- Ön muhasebe yazılımları.
- Mobil uygulamalar ve buna benzer farklı ihtiyaçlar.
Bir süre öncesine kadar direkt olarak prestashop veritabanına müdahil olup ihtiyaç duyduğum bilgileri buradan temin etmeye yada toplamaya çalışıyordum. Ancak prestashop web servislerine biraz zaman ayırınca aslında daha önesinde kendi işimi zorlaştırdığımın farkına vardım.
Prestashop’un web servislerini kullanarak, kategoriler, ürünler, müşteriler, siparişler gibi bir çok noktadan pratik şekilde bilgi almak mümkün.
Öncelikle servisin nasıl kullanılacağını anlatan dökümana bu linkten erişebilirsiniz.
Prestashop yönetim arayüzünde web servis kullanımını aktif hale getirip servisi kullanmak için bir anahtar oluşturmak gerekli. Anahtarı oluştururken oldukça ayrıntılı bir yetkilendirme opsiyonu sunulmuş. Yani bazı erişim anahtarlarına sadece belli kaynaklara erişim verip bu kaynaklar üzerinde hangi işlemleri yapabileceğine dair sınırlandırmalar yapılabiliyor.
Erişim anahtarını oluşturduktan sonra yapılması gereken bizim için hazırlanmış web servis erişim kütüphanesini projemize dahil etmek ve bu kütüphaneyi kullanarak kaynaklara erişmek.
Web Servis Erişim Kütüphanesi: https://github.com/PrestaShop/PrestaShop-webservice-lib/archive/master.zip
İlk bağlantıyı yapmak için aşağıdaki metodu çağırmamız yeterli.
<? $webService = new PrestaShopWebservice('http://example.com/', 'UCCLLQ9N2ARSHWCXLT74KUKSSK34BFKX', false); ?>
Dökümanda müşterileri çekmekle ilgili örnek kullanılmış aşağıda bu örnek kullanılmış. Veriler servisten XML formatında döndüğünde PHP ile XML verilerine erişmenizi sağlayan Simple XML’ e göz atmanızda fayda var.
<?
// The key-value array
$opt['resource'] = 'customers';
Retrieving the XML data
$xml = $webService->get($opt);
?>